Вижте нашият безплатен уебинар на тема: “Личността в бизнеса”

Възплозвайте се и от програмата ни: “Призванието Лидер”

Ползи за компанията от развитието на личността

В предходната статия се спряхме на важността на личността в организационен контектс, разгледахме развитието и неговите ползи за самата личност, говорихме и за личността като фокус на фирмената култура. Нека сега се спрем на ползите, които всяка компания има от това да стимулира личностното развитие на своите служители.

Прави личната визия по-ясна

Личностното развитие Ви помага да имате ясна визия за бъдещето, което Ви дава ясна идея за това какво и къде ще сте в следващите 5 месеца или години. Познаването своята цел и посока в живота прави, по-лесно създаването на план за постигането им.

Развива съществуващите умения

Ученето и израстването са стълбовете на личностното развитие. То Ви дава възможност да подобрите уменията си, като се фокусиране върху развитието на определени Ваши слабости чрез:

  • Посещение на формални курсове.
  • Рефлексия върху миналото и учене директно от опита.
  • Четене на книги и работа с ментор.

Дава възможност на талантите да се проявят

Личностното развитие Ви помага да идентифициране някои свои скрити таланти. Талант е нещо, което е лесно за Вас и не толкова лесно за другите и често остава скрит именно заради това, че го подценявате. Можете да го разпознаето по това, че

  • го правите лесно;
  • чувствате се добре, докато го правите;
  • правите го без да Ви е нужна подкрепа.

Повишава ефективността и ангажираността

В бизнеса развитието на личността подобрява ефективността. То стимулира служителите да бъдат по-резултатни и да постигат таргетите си. За отлични резултати, всеки работодател трябва да разполага с енергичен и продуктивен екип.
Тренинги, създадени за развитието на личността и меките умения, подобряват имиджа на компанията и привлича служители, които са притеглени от възможността за развитие.
Проучвания показват, че силната фирмена култура е причина за повишаване на задържането и ангажирането на служителите, поради което е от Ваша полза да изградите организационна култура, фокус на която е личността и нейното развитие.

Стимулира мотивацията и удовлетвореността

Възможността за развиване на личността не само, че мотивира работещите, но и ги прави лояни към компанията. Когато липсват такива възможности, хората търсят компании, които им прадлагат развитие.  В днешно време парите не са основният фактор, който задържа хората на работа. Те искат да научат нови неща, да ги приложат на практика и да видят резултата.

Изгражда увереност в служителите и клиентите

Планираното развитие на личността може също така да повиши увереността на служителите. Увереността може да изглежда не на място тук, но играе важна роля в това как се гледа на компанията отвън.  Вероятността клиент да Ви препоръча е по-голяма, когато е имал положително преживяване с уреверн Ваш служител, който е ентусиазиран и щастлив да помогне.

Намалява текучеството и подобрява отношенията в екипа

Плановете за личностно развитие са един от начините за намаляване на текучеството. Ако очаквате ангажираност от персонала, трябва да демонстрирате същото като развивате едновременно себе си и служителите си. Кoгaто служителите са Ваш основен фокус, те ще обслужат Вашите клинти качествено и с професионализъм. Всъщност, намирането на компния с подкрепяща култура е основната причина 47% от кандидатите да предприемат търсене на нова работа.

Повишава нивото на щастие

Резултат от развието на личността е и повишаването на нивото на щастие. То Ви помага да начертаете посоката, в която, Вие лично или екипа, който ръководите, ако имате такъв, сте поели. Това усещане за посока носи щастие. И тъй като е природен закон, когато направиш някого щастлив, самият ти да си щастлив, очаквано е и Вашите клиенти също да станат щастливи.  

Създава среда на доверие и сътрудничесртво

Когато хората са наясно с ролята си за развитието на цялото т.е. организацията, те поемат отговорност за своите действия, както и за отношенията с останалите членове на екипа. За тях е важно времето, което прекарват на работното място да е приятно и ползотворно. Самите те се стремят към изграждане на дух на доврие и сътрудничество и са в състояние да проследят резултатите от колективния си труд.

Очаквайте следващата статия, в която ще поговорим за това как можете да направите развитието на личността на себе си и своите служители приоритет.

С какво Ви беше полезен този текст? Какво още би Ви било полезно да научите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *